Expo Sound as City Maker

Onderzoek expo ‘Crowdsourcing Mr. Visserplein’
Soundtrackcity onderzocht samen met het Centre for Urban Studies (CUS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en een groep betrokken Amsterdammers rond het Mr. Visserplein hoe stadsgeluid op verschillende manieren een positieve bijdrage kan leveren aan het verblijfsklimaat van de stad. De resultaten van het onderzoek zijn gevisualiseerd in een negental banieren op de Vide van Architectuurcentrum Amsterdam. Daarnaast is met een aantal geluidssimulaties te horen hoe het plein in de toekomst kan gaan klinken als er specifieke ontwerpvoorstellen worden uitgevoerd.

 

Dit onderzoek ‘Crowdsourcing Mr. Visserplein’ is een voorbeeldproject waarmee Soundtrackcity laat zien hoe een interdisciplinair team van burgers, geluidskunstenaars en architecten kan bijdragen aan het ontwerp van een goed klinkende stad.

In de stadsontwikkeling speelt de akoestische waarde van de publieke ruimte nauwelijks een rol. Bij het ontwerp van de publieke ruimte wordt niet meegenomen hoe een plein of straat uiteindelijk zullen klinken. Een gemiste kans: een plek die goed klinkt is een plek waar mensen graag zijn.

De uitdaging is om geluid niet langer op te vatten als afvalproduct, als herrie of belasting, maar als grondstof. Een nieuwe stedenbouw neemt geluid mee als ontwerpmiddel bij de vormgeving van de stad.

Soundtrackcity werkt met publieke en private partijen aan nieuw beleid voor goed klinkende steden. Een goede geluidsomgeving is een onmisbare bouwsteen voor de stad van de toekomst waar mensen graag wonen, verblijven en recreëren.

De expositie ‘Geluid als Stadmaker’ is op woensdag 25 april geopend door Maurits de Hoog, Stedebouwkundige Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam en Projectleider Gebiedsuitwerking Groot-Amsterdamse-Bos en Principebesluit Sixhaven.

De tentoonstelling is in het Engels. Een Nederlandse vertaling is aanwezig.

  • Expositie ‘Sound as City Maker’
  • 25 apr 2018 – 24 jun 2018, openingstijden Arcam, dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur 
  • Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam), Prins Hendrikkade 600, Amsterdam, tussen NEMO en het Scheepvaartmuseum, tegenover het Kadijksplein.
  • English


Gratis te bezoeken.


Meer nieuws

Geluid: “Is geluid nog altijd een bijzaak?”

Lees het gehele artikel via de link: Werkt de link niet? Lees dan hieronder …

Passend lezen: “Tussen de Regels,” interview met Renate Zentschnig

Artistiek leider, Renate Zentschnig, werd geïnterviewd door (audio) journalist Chrit Wilshaus voor het audiomagazine ...

Verslag presentatie Buitenveldert en Zuid

25 februari 2022, Botanische tuin Zuidas. Een goede opkomst in de Winterkas van de …